sted | Glorup gods, Fyn
opgave | Renovering af historisk anlæg
bygherre | Jacob Moltke-Huitfeldt Rosenkrants
areal | 20.000 m2
år | 2016-2017
samarbejde | Absolut Landskab
medarbejdere | Anne Galmar, Carol Zaki
Projektet omhandler en renovering og fornyelse af det historiske spejlbassin på Glorup Gods. Parken ved Glorup Gods er en af de fineste privatejede haver i Danmark og et historisk anlæg, som er optaget i den danske Kulturkanon. Spejlbassinet er en stor del af parkens identitet og går tilbage til 1774, da godsets barokhave blev anlagt efter N.H. Jardins design.
Det renoverede spejlbassin en frostkold vinterdag
Spejlbassinet ved Glorups Gods før renoveringen
VEGA landskab og Absolut Landskab gik i 2009 igang med at nytænke parken ved Glorup Gods og skabe et moderne anlæg med respekt for de historiske rødder. Arbejdet med parken er blevet udført i etaper, udpenslet i en helhedsplan for parken. Læs mere om vores arbejde med at nytænke parken ved Glorup Gods her.
Renoveringen af spejlbassinet er anden fase af vores arbejde med at forny parken.
Plantegning - Spejlbassinet
Opgaven omfatter oprensning af bassinet, opretning og fornyelse af eksisterende stenkanter samt renovering af stemmeværk langs bassinets kant og udskiftning af betontrappen.
Bassinkanten inden der blev sat ny stensætning
Stenkanterne flyttes 120 cm og genopbygges med eksisterende og supplerende sten.
Den nye stensætning er parallelforskudt ca. 120 cm fra den eksisterende kant ud i bassinet. Murens højde er i alt ca. 150 cm, hvoraf de 100 cm er under vandspejlet og 50 cm er over.
Visualisering af den nye stenkant
Den nye stensætning omkring bassinet er udført med sten fra den eksisterende stensætning, ”nedfaldssten” og supplerende sten i samme type, farve, format som de eksisterende.
Med vandspejlingen i bassinet fordobles effekten og indtrykket af stenkanten. Der er derfor store visuelle forskelle mellem to og tre stenrækker. De tre stenrækker virker eksponentielt større end de to rækker.
Udover bassinet omfatter opgaven også beskæring af de gamle lindeallétræer, som står langs begge sider af bassinet og rydning af mindre buske og træer.
Her ses det tilgroede spejlbasin
De nye mindre stejle profiler gør, at græsset nu kan klippes helt ned til stensætningen
Projektet indeholder desuden arbejde med ’forhaven’ tæt på hovedbygningen, hvor terrassen bl.a. gøres mere privat med en afskærmende hæk.
Plantegning - Forhaven
Den eksisterende betontrappe fjernes til fordel for en ny trappe
Den nye betontrappe
Spejlbassinet er et af havens vigtigste elementer og arbejdet udføres derfor med stor respekt for anlæggets kulturhistoriske værdier og med stor forsigtighed i forhold til eksisterende terræn, stensætninger, skulpturer og beplantning.
Spejlbassinet har ikke været oprenset siden 1980’erne og der er siden sket en væsentlig tilgroning
Spejlbassinet skal tømmes for vand inden oprensning og kantsætning kan foretages.
Bassinet er tømt, så man kan sætte de nye kanter
Spejlbassinet fremstår med en lerklinet bund og stenkanter, som tydeligt afgrænser bassinet. Efter tømning for vand skal bassinet oprenses ned til den oprindelige lerbund. Lerbunden har ligget siden slut 1700-tallet, og det er vigtigt, at den eksisterende lerbund ikke beskadiges.
Prøvesætning af ny stenkant
Den nye stensætning
Spejlbassinets med ny stensætning og betontrappe
Stensætningen og trappen på øen har også fået et løft