sted | Hvidovre Strand
opgave | Beskyttelse og genopbygning af strandpark
bygherre | Hvidovre Kommune
areal | 1.900 m2
år | 2014-2017
samarbejde | Billedhugger Karin Lorentzen
medarbejdere | Anne Galmar, Anne Dorthe Vestergaard, Alessandro Merati, Luyao Kong, Daniela Lehner og Eriko Maekawa
Ned til vandet er der i Hvidovre over de seneste 100 år udviklet et strandareal med tilført strandsand og påfyld fra kommunens byggeprojekter. Strandens retning betyder, at der ophober sig meget tang, og samtidig sker der en afgravning ud i vandet og en udvaskning af opfyldsmaterialet. Der skal derfor skabes en ny terrænkant og en sti langs vandkanten, som kan afgrænse strandarealet, støtte strandkanten og give mere plads rekreative ophold.
Den nye strandpark
Hvidovre strand er en lille lokal perle og et populært udflugtsmål for familier. Med strandpark-projektet er stranden nu blevet udvidet, så sandarealet strækker sig langs næsten hele kyststrækningen mellem Hvidovre Havn og Mørtelrenden, og nu kan tage imod endnu flere badegæster.
Visualisering af stranden
Den nye kant er udformet i samarbejde med billedhugger Karin Lorentzen som et poetisk og funktionelt element, der fortolker naturens egenskaber i nye former og fungerer som en terrænstøttemur mellem eng og strand.
Modelfoto af kantelement i beton, Karin Lorentzen
Med inspiration i den oprindelige ’bløde’ kant mellem Hvidovres strandeng og vandet introduceres et bugtet forløb af unikke betonelementer og niveauspring, der sammenfletter strand og eng.
Betonkanterne kan både bruges til at sidde og lege på.
Den nye kant er også et pragmatisk og praktisk element, der hjælper med at sikre baglandet mod udvaskning. Projektet er designet med udgangspunkt i de formodede fremtidige vandstandsstigninger, så kantelementet ved daglige vandstandsudsving ikke berøres, men ved ekstremhændelser kan tåle at stå under vand.
Overgangen mellem strand og strandeng
Projektområdet i urban kontekst
Plan - Eksisterende forhold og sammenhæng med Hvidovre
Snit - Eksisterende forhold og sammenhæng med Hvidovre
Historisk udvikling - fra “fliget” strandeng til opfyld
Den samlede historiske analyse tegner billedet af forandringen fra den naturgivne, nord-syd-gående “fligede” strandeng til det kulturskabte opfyldningsområde, der er præget af linjerne inde fra byen.
Nye muligheder, sti, strand og beplantning
Bearbejdningen af området genintroducerer den oprindelige “fligede” rumlighed og karakter af strandeng, og binder området sammen med det grønne i nord og med havnen i syd.
Konceptskitse, strand og eng
Konceptskitse - landskabssnit
Konceptskitse, profilsnit - cut-and-fill
Projektet blev indledt med et undersøgende skitseforløb og belv afsluttet i 2017 med monteringen af de unikke pladsstøbte betonformer.
Plantemorfologi på støbte elementer, studie
Karin Lorentzen har i udformningen af betonelementerne til den bugtede strandkant fortolket geometrien fra hvidkål.
Plantemorfologi og referencer af støbte elementer
Karin Lorentzen arbejder ofte med afstøbning af naturens former, både i fuld størrelse og mindre dele som her, hvor tynde snitter af kål er blevet forstørret og fortolket til betonelementer. Mange slags kål blev testet af undervejs for at skabe de bedste snoninger og rum til strandkanten.
Betonkanten skaber en tydelig afgrænsning mellen strand og strandeng
Betonkantens snoninger
Det tidligere strandområde – påbegyndt proces
Byggeproces
Etablering af strandkant
Visualisering af ny legeplads
Skitse til ny legeplads
Snit af ny legeplads, leg på horisonten
Referencefoto, leg på horisonten