sted | Gødstrup, Herning
opgave | Åben offentlig konkurrence
bygherre | Region Midtjylland
areal | 13.000 m2
år | 2014-2019
samarbejde | AART architects, SMAK architects, Nordic, Midtconsult
medarbejdere | Anne Galmar, Anne Dorthe Vestergaard, Eriko Maekawa, Iben Marie Schou, Luyao Kong, Nikita Gyawali, Signe Hougaard
DNV Gødstrup ved Herning er et af Danmarks nye supersygehuse. Sygehusets psykiatridelskal samle alle Region Midtjyllands vestlige psykiatritilbud og anlægges som et individuelt projekt. Psykiatribygningen bliver anlagt som en ø for sig, der stadig er forbundet med resten af sygehuset.
Hele sygehusprojektet forventes at stå færdigt i 2019.
Lette træer og græsser i indre gårdrum
DNV Gødstrup ligger på den jyske hede, og vi har tilpasset projektet til omgivelserne, såhele landskabsprojektets udtryk, farver og stemning formes efterhedens landskab.
Vores projekt bygger på erfaringer fra evidensbaseret design, hvor vi anvender principper for afstressende og helende landskaber til at forme konkrete designs af de indre gårdhaver og det ydre landskab. I projektudviklingen har vi også brugt brugerinddragelse med løbende diaglog og feedback fra de forskellige brugergrupper som en vigtig del af processen.
Det store landskab og de beskyttede gårdrum
Omkring hospitalspsykiatrien anlægges en rekreativ park, hvor en ny klimasmart topologi baseret på enkle principper omkring bæredygtig regnvandshåndtering skaber et bæredygtigt landskab med stier og regnvandsbassiner.
Stisystemer og trægrupper
Stier og beplantning af hjemmehørende arter danner sammen et nyt bakkelandskab, der efter anlæggelse vil blive en integreret del af det midtjyske hedelandskab.
Graduering af gårdrum, fra offentlig til privat
Graduering af gårdrum, fra roligt til aktivt
Anlægget er opdelt i et ydre parklandskab og et indre landskab af 12 gårdhaver.
De indre gårdhaver er opdelt i to overordnede typer af haver - de sansestimulerende gårdhaver og de aktive gårdrum. Gårdrummenes aktiviteter og funktioner er udviklet i samarbejde med de fremtidige brugere.
Aktivt gårdrum
De aktive gårdrum er stedet, hvor man kan brænde krudt af. Her er fitnessredskaber og mulighed for mindre boldspil.
Roligt gårdrum, EBD og haveterapi
De sansestimulerende haver skal bruges rehabiliterende og helende og virke beroligende.
I begge gårdtyper giver store siddemøbler mulighed for uformelle ophold og hjælper til at danne fællesskaber med andre patienter under ellers svære omstændigheder.
Beskyttede gårdrum i den enkelte ”klynge”
Terapeutisk stiforløb i det store landskab
Parklandskabet fungerer med legeplads, boldspil, fitnesstationer, cykelaktiviter og løberuter som yderligere rehabiliteringtilbud til anlæggets indre gårdhaver. Parken er samtidig hospitalets fælles rum og samler psykiatridelen med resten af hospitalet. Parklandskabet er også til glæde for lokalområdet og alle kan bruge faciliterne.
Samspil mellem bygning og landskab
Kig mod det store landskab
Årstidsvariation i beplantningen
Sammenhæng mellem bygning og uderum