sted | Humlebæk Syd
opgave | Åben offentlig konkurrence
bygherre | Humlebæk Kommune
areal | 400 ha
år | 2011
medarbejdere | Anne Galmar, Anne Dorthe Vestergaard, Eriko Maekawa
Humleforten er en ny rummelig forstad hvor forskelligheden samles til en berigende mangfoldighed. Her er god plads til alle – mennesker, dyr, ejere, lejere, børn og gamle. Det overordnede mål er at samle og deles om alle rekreative udearealer – så alle får mere, og et sted at mødes i bydelen.
Et par af Humlebæk Syds eksisterende kvaliteter er byens forskellighed i udbudet af boligtyper, og landskabets særlige karakter, hvor istidens topografi er bevaret og har skabt små beskyttede biotoper, som er spredt i det dyrkede landskab.
Forslagets overordnede strategi er at styrke og bygge videre på disse eksisterende kvaliteter: De beskyttede biotoper bevares og kædes sammen af et fælles grønt rum - ”Forten”, som bliver den nye bydels grønne hjerte. Alle områdets stier knyttes sammen i et oplevelsesrigt rum med muligheder for leg, naturoplevelser, idræt og uformelle møder. Området driftes generelt ekstensivt, så biotopernes naturpræg får lov at brede sig, som kontrast til de mere plejede arealer.
Omkring forten vokser de eksisterende kvarterer videre på deres egen præmisser: parcelhusene fra nord, etageboligerne og rækkehusene fra øst, tæt-lav-bebyggelserne fra vest og landsbyens udflyttergårde i syd – Tilsammen danner de et bredt og varieret udbud af boligtyper som kan rumme vekslende livsformer og en stor forskellighed.
Istidens topografiske spor skaber samtidig variation i de enkelte bebyggelsestyper. De enkelte boliger er placeret i forhold til områdets givne topografi, så det naturlige terrænfald, og områdets samlede system af lavninger og søer, er med til at sikre en klimasmart bydel, hvor overfladevandet enkelt og logisk ledes af åbne grøfter til mere lavtliggende vådområder.
Stemningscollage af fremtidens forte
Oprindelig fortestrukur. Byen ligger omkring en fælles forte, som er blevet brugt til majfester og dyrehold
Topografisk kortlægning - topografisk kortlægning med bebyggelser
Bebyggelsesstrukturerne fortsættes ind på forten - vådområderne udnyttes til rekreative områder
Bebyggelsestypernes forskellige fælles-aktiviteter lægges sammmen ind og samles i forten
Optegning af forten og fællesområderne
Typologierne udvides og trækkes med ind på forten
Situationsplan
Zoom med stier og fælleshus
Oversigt over eksisterende typologier, som er gebrugt i den nye by
Referencefotos af vand brugt i bebyggede områder