sted | Roskilde
opgave | Prækvalificeret konkurrence
bygherre | Roskilde Kommune
areal | 25.000 m2
år | 2016
samarbejde | NOVA 5 arkitekter, Cornelius+Vöge Arkitekter, Midtconsult Rådgivende Ingeniører
medarbejdere | Anne Dorthe Vestergaard, Anne Galmar, Eriko Maekawa, Nikita Gyawali
Hyrdehøj plejecenter er et nyt plejecenter i udkanten af Roskilde. VEGA har i udformningen af projektet taget udgangspunkt i konceptet ”byen i byen” og bygget videre på mange af Roskildes gode iboende kvaliteter.
Roskilde har en lang historie som et godt sted at bo. Byens placering i landskabet, tæt ved fjorden og i et frodigt terræn var oprindeligt indbyggernes eksistensgrundlag. I dag er de grønne og blå dele af Roskilde blevet til rekreative kvaliteter, som sammen med den tætte by danner grundlaget for et godt hverdagsliv.
Visualisering af Hyrdehøj bygade
Hyrdehøj plejeby skal ligesom det øvrige Roskilde være et godt sted at bo. I vores forslag til Hyrdehøj plejeby inspireres vi derfor af Roskildes iboende kvaliteter: det nærværende dyrkede landskab, den tætte by og sammenhængen mellem by, bolig og have.
Byggefelt på kanten mellem åbent land og by
I den nye plejeby bor man stadigvæk i byen. Vi ser i projektet mulighed for at skabe en by i byen og med plejebyen “samle“ bydelen omkring Hyrdehøj.
Programmering af fremtidligt friareal omkring gravhøjen
Situationsplan
Axonometri af området
Planudsnit
Byen får sit fysiske udtryk fra fem lave minikarréer. Selv om karreerne udgør en samlet funktionel struktur, har hver have en selvstændig karakter med refererce til byen og hjemmet. Placeret omkring plejecenterfaciliteterne skaber parken og torvet byens fælles rum. Beboerne får også glæde af både urtehave, blomsterhave, frugthave, gårdhave og taghave, der hører til boligerne.
Diagram af landskabskarakter og havetyper
Minikarréerne og haverne griber fat i hinanden, og forskydningen mellem dem giver et varieret oplevelsesforløb gennem bebyggelsen. Forløbet gennem ude- og inderum skaber forskellige sanseindtryk, oplevelser og kontakt med forskellige mennesker og aktiviteter - på samme måde som når man går igennem Roskilde by.
Diagram af trafik
Alle haverummene er anlagt, sådan at der både erplads til bevægelse ogophold i større og mindre grupper.
Motion cirkulation i haverne
I nogle af haverne er stierne tydelige ledelinjer, mens beboerne i andre haver ledes rundt af bedenes og beplantningens rammer.
De indeliggende haver sikrer, at alle beboerne i trygge rammer kan færdes ude - uden oplevelsen af at være hegnet inde. Stiernes enkle loop gør det muligt at ’gå tur’ - også uden at have et særligt mål - og sikrer, at beboerne ’kommer hjem igen’.
Planudsnit af den vestlige gårdhave
I Prydhaven står stauderne med klare farver i smukke rækker, fordelt efter højde, så der skabes beskyttede mindre haverum, hvor oplevelsen ændres, når man kigger langs med eller på tværs af rækkerne. I Frugthaven er de mange små frugttræer og bærbuske med til at danne et rum, der med blomstring og frugtsætning tiltrækker både mennesker og dyreliv.
Plantevalget i haverne fokuserer på sansestimuli, årstidsvariation og robusthed med vægt på gamle og ”genkendelige”stauder, bærbuske og frugttræer.
Planudsnit af den vestlige gårdhave
Særligt duftene bringer minderne frem og giver hænderne lyst til at røre ved de forskellige planter - fra blomsterhavens silkepæoner til mynten og salvien i urtehaven. Køkkenhavens højbede gør de mange krydderurter nemt tilgængelige - også for de mindre mobile beboere, som får duftene og bladfarverne bragt op i bordhøjde.
Visualisering af det indre gårdrum. Gårdhaven har fokus på varieret beplantning og sanseindtryk.
Plantecirkulation i ydre og indre landskab
Diagram af terræn, by og landskab
Langs Hyrdehøjstien ligger Plejebyens mere åbne udearealer. Området her har i modsætning til haverne en mere vild karakter og mindre driftsbehov. Her er sået enggræs, der kun slås en gang om året, og omkring regnvandshullerne er der plantet træer og mindre buske af hjemmehørende arter.
Visualisering af fælleden mod nord
Fra boliggruppernes fællesområder rækker større terrasser ud i englandskabet og sikrer opholdspladser tæt på landskabet. Hyrdehøjstiens forløb gentages som et mindre loop tættere på bygningerne. Forløbet leder både gennem dyrefolde og forbi vandhullerne før det kobles til det store stisystem. Beplantningen i englandskabet skaber maksimal biodiversitet og tilgodeser insekt- og fuglelivet i området, der også skaber liv omkring Plejebyen.
Længdesnit