Vikingemuseet
Kilet ned mellem de to centrale bytorve, Store Torv og Bispetorv, skal Aarhus fremtidige formidlingsrum for byens vikingefortid placeres. Byrum og bygning skal smelte sammen i formidlingen af byens unikke vikingehistorie, der i fortiden udspillede sig på netop dette sted.
VEGA Landskab har samarbejde med Aarhus Kommune og Moesgaard Museum, omkring Aarhus Bytorve og startskuddet til tilblivelsen af det nye Vikingemuseum placeret i hjertet af Aarhus.
VEGA Landskab har sammen med Transform Arkitekter og Professor Tom Nielsen udarbejdet en større undersøgelse med grundlæggende analyser af området ved de to bytorve, Store Torv og Bispetorv. Arbejdet har resulteret i et indledende studie, med et overordnet forslag til placering og omfang af et nyt museum. Studiet tager udgangspunkt i kontekstens historiske lag, den aktuelle arkitektur i området, og ønsker om fremtidig brug af stedet.
Forslaget inddeler med det nye Vikingemuseum det i dag meget store byrum i de oprindelige tre mindre bytorve. Torvene skal blive rammen om byliv centralt i Aarhus midtby, og samtidig være udgangspunktet for formidling af byens vikingefortid. Byrum og bygning skal sammen formidle byens unikke vikingehistorie, der ligger skjult i de historiske lag lige under domkirken.
Den valgte placering for Vikingemuseet kommer af en læsning af konteksten, hvor særligt den visuelle relation mellem bygning og byrum er prioriteret. Samtidig har placeringen historiske referencer, da den ligger sig i fodaftrykket af den tidligere Clemens Karré. Et historisk bygningsvolumen der tilbage i 1910 lagde sig i forlængelse af Skt. Clemens Torv, og dermed opdelte de tre byrum. Siden blev bygningen revet ned og Store Torv og Bispetorv blev forbundet til ét stort åbent byrum.
Gennem studier af terrænet for det valgte byggefelt fremhæves muligheden for to rumlige forslag.
Forslag l, argumenterer for opførslen af et bygningsvolumen, der optræder som en naturlig forlængelse af det eksisterende gade niveau og bygningsforløb. En ‘genopførsel’ af Clemens Karré, hvor voluminet vil bestå af to dele med et volumen over jorden, samt et større og ikke synligt volumen under jorden. Her justeres terrænet, så der er en relation mellem de underjordiske udstillingsrum og nedtrapningen i landskabet mod kirken på Bispetorv.
Forslag ll, refererer til det allerede åbne byrumslandskab. Attraktionen er indarbejdet som et grønt udstillingsområde på Bispetorvet. Et nyt løv-tag opdeler på ny bytorvene, og skaber et grønt hængsel til Strøget. Her smelter inde og ude sammen under det grønne løv-tag. Terrænet optager et naturligt flad i belægningen og terrænspringet mod kirken på Bispetorv.
Læs mere om Vikingemuseet på Moesgaard Museums hjemmeside – her.
Se VEGA Landskabs byrumsanalyse for domhuskvarteret – her.
Opgave:
AttraktionBygherre:
Aarhus Kommune & Moesgaard MuseumSted:
AarhusÅr:
2024 -Areal:
3700 m2Date:
august 2024