sted | Rebild Kommune
opgave | Læring i bevægelse, nyt skolegårds miljø
bygherre | Skørping Skole, Rebild Kommune
areal | 12.000 m2
år | 2013 - 2016
samarbejde | Skælskør anlægsgartner, Hede Danmark, KKK Kvalitetsbyg, Skoleleder Peter Hansen og viceskoleleder Hanne Larsen
medarbejdere | Anne Galmar, Anne Dorthe Vestergaard, Alessandro Merati, Eriko Maekawa, Iben Marie Schou, Katrine Urth, Luyao Kong, Signe Hougaard
Visionen for projektet er, at styrke glæden ved bevægelse med et nyt skolegårdsmilø, som fletter skov og skole sammen. Skoven skal ikkevære en passiv ramme om skolen, men en aktiv del af skolens liv. Skolens liv kan samtidig skabe nyt liv i skoven. Legearealet er målrettet eleverne på mellemtrin og overbygning - både dem der allerede er aktive og dem, der er svære at motivere.
Skole og skov bundet sammen af et 450 m langt loop. Loopet deler sig flere steder og udfordrer til nye lege.
VEGA har arbejdet meget med at inddrage elever, skolepersonale og lokale interessenter i udformningen af de nye udearealer. Målet har været at bygge projektet op omkring gruppernes behov. Projektet er baseret på en grundlæggende forståelse for Skørpings særlige kvaliteter og muligheder med det formål at udnytte ressourcerne i lokalområdet maksimalt og sikre en lokal forankring - så hele lokalområdet kan få glæde af arealet.
I projektet arbejder VEGA med tre grundelementer:
- Ved skovkanten vil vi have ’mere af det gode’. Derfor skærer vi væk og planter nyt for at forlænge skovkantzonen.
- 'Skov-loopet' er gennemgående for projektet. Loopet er både er en rute gennem udearealerne og et rumligt element. Ruten tager eleverne med helt inde fra skolegården, og fører dem ud i skoven og tilbage igen. Hele ruten rundt transformerer skov-loopet sig og bliver til alt lige fra tribune, portal og balancebom til klatrestige, slængebænke og et trætop-hus.
- Som det sidste element arbejder vi med legestationer - fx boldbaner, gynger, skater og caféborde.
Skørping Skole ligger på kanten af byen midt i skoven.
‘Loopet’ forbinder skolen med skoven og får eleverne til at bevæge sig mere.
Loopet er 450 meter ‘bevægelsesbånd’ med aktiviter på og langs med båndet.
Loopet inviterer til nye måder at bruge skoven på. Loopet er målrettet det store elever i udskolingen, dem det er sværest at få ud at lege.
Årstiden betyder ikke noget - loopet er i gang i al slags vejr.
Loopet opdeler den klassiske skolegård, så der bliver plads til flere gode (bold)baner.
Tidligere var der én stor multibane. Nu er der 9 forskellige mindre baner, så det er nemt at komme med ind i spillet.
De nye variationer af baner kan udvikles til samlingssteder med plads til dem der vil se på. Desuden bliver banerne ramme om lærernes øvelser fra Turbo-dansk og matematik og andre øvelser, hvor den eneste rekvisit kan være et stykke kridt eller en bold.
Loopet er designet sådan, at man kan sidde tæt på andres leg og kigge på - og allerhelst bevæge sig imens.
Man bliver aldrig for stor til at gynge!
Loopet løfter sig op - og giver plads til gynger under det.
Spider-web - loopet bliver til et stort net.
Aktiviteter ved bålet året rundt
Bålpladsen ligger centralt og tæt på skolen, så duften af røg kan pirre sanserne.
Rundgyngen - en social gynge med plads til snak og tricks.
Både drenge og piger gynger og oftest med deres egen ‘flok’.
På tværs af nettet er der flere baner til ‘skov-golf’, som den lokale variant af fodboldgolf i skoven hedder.
Forest Jump
Skateparken ligger i en naturligt slugt i landskabet. Skateparken har to spor - et lettere og et vildere spor med plads til spring.
Aktivt publikum - de store piger hænger ud ved skateparken.
Skateparken er blevet til i samarbejde med streetpædagog Jesper Andreasen og hans super cool byggecrew.
Aksonometri med de to skolegårde og skolens relation til det nære skovområde
Luftfoto over området
Ved at skabe et attraktivt og mangfoldigt miljø for de ressourcestærke elever, skaber vi et overskud til at inkludere elever med færre ressourcer.
Diagram af projektets succeskriterier - For at styrke glæden ved bevægelse vil vi skabe et stimulerende fysisk miljø. Det nye skolegårdsmilø fletter skov og skole sammen til et kæmpe aktiv for både elever, lærere og lokalområde.
Principsnit - længdesnit
Ruten er forbindelsen inde fra skolegården, ud i skoven og tilbage igen. Man skal kunne gå til og fra og fortsætte, hvor man slap. Ruten skal kunne bruges i undervisning og gerne med forskellige temaer.
I skov-auditoriummet skabes der fokus på undervisning - trods skovens diffuse rammer og lys. Stedet skal kunne benyttes af både elever og lærere uden at de skal medbringe ekstra udstyr.
Vi tilføjer et ‘yde før nyde’, så for at få de mest attraktive pladser må kroppen i bevægelse. Man kan hænge ud hvor der sker noget og på denne måde få en legal undskyldning for at være tæt på andres leg, eller man kan bruge loungen som destination for ophold eller afslapning.
Skovkanten opleves som en mur idag - skovkanten skal udvides med lommer.
Skov-loopet forbinder gårdrum og skoven, og der knyttes stationer og aktiviter til langs loopet.
Fra ego spil til fælles spil på store skærme - Under udhænget på sydfløjen kan man projicere sin telefon op på store skærme. Man kan spille sammen med de andre – og andre kan se med. Nice decive er udendørs, men så tæt på udgangen at selv de mest magelige fristes til at bevæge sig ud. Det skal være tilgængeligt, men ikke for mageligt, så der er ingen bænke her.
Der blev eksperimenteret med at få ‘sofakartoflerne’ ud fra computerlokalet. Og storskærmen i skolegården er et hit.
Skovcaféen - stemning og hygge i skolegården - Skovcaféen er det hyggelige cafeområde, hvor man kan sidde ved runde cafeborde og hygge sig med sin madpakke sammen med vennerne. De store elever kan bruge café miljøet til at spise eller bare hænge ud udenfor.
Der er til cafémiljøet designet et nyt bord-bænk-sæt med 'café-feel', der appellerer mere til de store elever. Læs mere om bordet her.
Lokalområdets pit-stop og udeværksted for naturfag - Skolen byder de lokale indenfor med et pit-stop for cykler til skovens lokale mountainbikere og cyklister. Her kan man pumpe sit dæk, drikke vand og låne en tang til reperation og justeringer. Samtidig kan cykelfaciliterne også bruges i undervisningen.
Fugleredehus og udkigstpost i trætoppene - Skovloopet binder en sløjfe på sig selv og bliver til en 'fuglerede' i trætoppene.Huset er en relativ åben kontruktion, så det er mere et udsigtssted end et gemmested. Man kommer naturligt igennem huset på turen rundt i loopet.
Foto: Leif Tuxen
Skov-skole arena i naturlig lavning - Det nye undervisningsområde udformes som en miniarena med siddetrin i cirkelform. Arenaformen skaber et naturligt centrum og man vil kunne sidde på forskellige måder - alt efter sol og vindretning.
Klatring i skovkanten - Stort klatre- og hængenet indlagt på skovloopet. Nettet kan både være et motorisk udfordrende klatrenet og en stor ’hængekøje’ for en gruppe unge at slænge sig i.
Terrænbane som stigeforløb i skoven - Ved 'skovstigerne' opløser skov-loopet sig og bliver til en serie foldede klatrestiger. De store stigers foldede forløb indbyder til udendørs fitness for både store og små.
Skov-stigerne - loopet bliver til kæmpestore stiger, der bevæger sig hen over skovbunden.
Skater-skåret i skovens terræn - I en naturlig slugt i landskabet anlægges et skaterområde. Slugtens højdepunkt giver fart til forløbet ned igennem skoven.
Foto: Leif Tuxen
Pause-ø - skoven ind på skolen - turbodansk - For at skabe en ny rumlighed i skolegården til mellemtrinnet trækker vi skovkanten helt ind i det store gårdrum. Det skaber læ og en naturlig opdeling mellem indskolingens legeområde i gårdens syd-østlige hjørne og mellemtrinnets område i nord og vest.
Skolegårdens kantzoner udvides og definerer nye rum i skolegården.
Skovloopet skaber en række mindre zoner og rumligheder omkring sig.