sted | Parken ved Glorup Gods, Fyn
opgave | Renovering af historisk anlæg
bygherre | Jacob Moltke-Huitfeldt Rosenkrants
areal | 600 løbende m. sti, forplads 500 m2, Trappeforløb 120 m2
år | 2009-2013
samarbejde | Absolut Landskab, Ph.D Rikke Stenbro, Karin Lorentzen, Umage
medarbejder | Anne Galmar
VEGA landskab har i samarbejde med Absolut Landskab udarbejdet en helhedsplan for renoveringen af parken ved Glorup Gods. Helhedsplanen er en samlet strategi for at bevare og nytænke parklandskabet.
Parken ved Glorup Gods blev anlagt omkring 1774 efter en plantegning af N.H. Jardin med inspiration i barokken. Parken har siden gennemgået flere tilpasninger til tidens arkitektoniske idealer, men barok-haven, spejlbassinet og lindealléerne findes stadig.
Med stor respekt for stedets eksisterende kvaliteter og mange historiske lag fokuserer helhedsplanen på at forene parken med sin samtid. I tilgangen til parken har landskabsarkitekterne fokuseret på at finde en god balance mellem at respektere parkens historie og at opfylde kravene til nutidens anvendelse og ønsker til fremtiden.
Den nye sti gennem den historiske have
Jardins udgangspunkt var i 1774 at skabe en privat have til godsejeren. Parken er i dag stadig privatejet, men den er også åben for offentligheden, og det har stillet nogle nye krav til parkens tilgængelighed og funktionalitet. Intentionen med projektet er derfor at styrke offentlighedens adgang til haven, uden at forstyrre ejerens privathed.
1776 plan af N.H. Jardin, der viser parkens oprindelige udformning
2009 plan, der viser konflikten mellem den offentlige adgang og ejerens privatsfære
Adgangen til parken styrkes af en ny en ankomstplads med et formidlingscenter og en ny hovedsti gennem parken. Den nye hovedsti følger en tidligere historisk akse fra den gamle haveplan, men snor sig for at tilpasse sig landskabet.
2013 plan med en ny sti, der øger den offentlige adgang og tager hensyn til privatsfæren omkring godset
Godsparkens nye ankomstplads med frugttræer og parkering
Den nye hovedstis snoede forløb
Det nye stiforløb leder de besøgende gennem parken og ned til slugten i den sydlige ende og tilbage langs lindealléerne. For at gøre slugten tilgængelig er der anlagt et en skulpturel trætrappe, som er formet efter terrænet.
Leg på trætrappen
I et samspil mellem landskab og kunst, er der langs stien også inkorporeret tre samtidskunstværker, som tilfører oplevelsesværdi.
Leg på Karin Lorentzens 'Gratia'. Det er et ud af tre permanente kunstværker, som kan opleves langs den nye hovedsti.
Gammel hængebro fra 1800-tallet. Hængebroen er nytænkt som et kunstværk i skoven med en snorekonstruktion af Peter Callesen.
Andromeda Templet i parkens sydlige ende
Situationsplan over Glorup
Første fase i helhedsplanen var at anlægge en ny sti ned gennem parken.
Kortlægning af hovedstien med snor
Der måles af til den nye hovedsti
Hovedstiens åbne vidder og naturprægning
Trætrappens forløb gennem skovbunden
Trappen er lavet som en let trækonstruktion, funderet med pæle. Den slynger sig respektfuldt gennem parkens historiske kulturlandskab med det dramatiske terræn, de smukke gamle træer og en rislende bæk.
Vandring på trætrappen
Den nye hovedstis vekslende forløb og åbne vidder står i stærk kontrast til lindealléens lige stræk.
De besøgendes gang gennem lindealléen
Glorup Gods spejlet flot i bassinet
Spejlbassinet er renoveret i 2. fase i helhedsplanen. Bassinet er blevet renset og kantet af, så det kommer til at stå skarpt og storslående.
Læs mere om renoveringen af spejlbassinnet her.